pühapäev, 27. september 2020

Uus meedia? Wikide mõju internetis.


Wiki on veebileht, mille sisu saavada muuta ning täiendada kõik inimesed. Seda peetakse kõige kiiremaks allikaks, kust on võimalik leida informatsiooni oma soovitud teemal.

Kõige tuntumaks wikiks peetakse Wikipediat, kuid leidub ka sadu erinevaid muid wikisid nagu nt.Wookieepedia, mis on loodud infoallikaks Star Warsi huvilistele.


Wikide väärtus tuleb nii tehniliste kui ka sotsiaalsete aspektide teguritest. Tehnoloogia muudab wikid kergesti tehtavaks ning muudetavaks. Kes tegi muudatused, millal ta need muudatused tegi, milline versioon lehest oli enne muudatusi jne. - on kõik avalik ning nähtav kasutajatele. Sotsiaalne aspekt mõjutab wiki kasutajate hulgast - mida rohkem kasutajaid, seda suurem on võimalus, et sealne info on kontrollitud ning veatu. Seda kinnitavad mitmed uuringud, kus professionaalse kirjatööd on vähem täpsemad kui wiki lehed (Lichter, 2009; Kane, et. al., 2009).

Wiki on hea töövahend võrreldes füüsilise entsüklopeediaga, mille väärtus võib ajas kaduda. Mida rohkem aeg edasi, seda rohkem sündmusi ja olukordi tuleb ilmsi, mis tuleks üles märkida. Nt. kui tehtakse uusi avastusi mustade aukude kohta kosmoses, on see kõik võimalik kirjutada wikisse lisaks, selmet hakata uut füüsilist entsüklopeediat mustade aukude kohta looma. Samuti, kui mingi asi, mis peeti mustade aukude kohta tõeseks, osutub mingi aja pärast vääraks, siis kõik endised entsüklopeediat sisaldavad valet infot, mis on ajast maas ning raamatu väärtus langeb.

Wikidel on ka üks probleem - seda saavad muuta kõik. Selle all mõtlen, et kui üks isik otsustab kindlat lehte vandaliseerida, postidades sinna teemavälist juttu ning pilte, siis ta saab muuta selle nähtavaks kogu vaatajaskonnale.

Viited: https://courses.lumenlearning.com/santaana-informationsystems/chapter/wikis/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

QuadStick - lahendus tetrapleegiale

 Quadstick on liikumispuudega mõeldud isikule, kes saab selle seadmega arvutit kasutada. See on peamiselt nagu hiire eest, millega saab klik...