pühapäev, 8. november 2020

The Case For Copyright Reform

 Christian Engstörm ja Rick Falkvinge kirjutasid raamatu "The Case For Copyright Reform", kus nad toovad välja, et autoriõigusi reformida. Nad tahavad kõik, mis ei ole äriga seotud, teha tasuta ning jagatavaks üle maailma.

1. Moraalsed õigused: Neid õiguseid nad ei soovi muuta, kuna teose või tootja looja jääbki tema nime alla. Keegi ei tohiks ennast pidada autoriks, kui nad just seda ei ole.

2. Muuta jagamine mitte tasuliseks: Kunagi sai mingit laulu või luuletust vabalt jagada oma sõbrale või tuttavale, kuid täna on kõik autoriõiguste taga. Selleks, et toodet või teost kasutada, peaksid luba küsima autori käest ning arvatavasti ka mingisugust vahetasu maksma talle. Christian ja Rick pakkusid välja, et kaotada praegune copyright, kui autori tooteid ning teenuseid kasutatakse mitte tulu saamiseks ning lihtsalt jagamiseks.

3. Lühendada tagasimaksmise aega: Autorid soovivad muuta ostja kaitsmiseks  kaitseaega 70 aastalt 20 aasta peale, kui toode või teenus valmis, mis oleks mõistlik nii ühiskonna vaatest kui ka investori poolt.

4. Autori kättesaadavus: Probleemiks on teose või teenuse autori leidmine, et saaks kasutada tema leiutist, kuna autoriõigused keelavad kasutamise, kui pole luba antud. Autoriõiguste kaitse tuleks määrata automaatselt. Looja peaks registreerima 5 aasta jooksul sellise õiguse, et ta oleks leitav avalikust andmebaasist.

5. Tasuta kasutamine: Raamatu autorid soovivad, et varasemaid teoseid saaks kasutada millegi uue loomisel. Näiteks lauludest tehtakse erinevaid versioone, mis sisaldavad seda laulu, aga iga uus autor on teinud selle omapäraseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

QuadStick - lahendus tetrapleegiale

 Quadstick on liikumispuudega mõeldud isikule, kes saab selle seadmega arvutit kasutada. See on peamiselt nagu hiire eest, millega saab klik...