pühapäev, 13. detsember 2020

Kasutatavus veebis

 Internet on üks huvitav vahend tänapäeval. See võimaldab inimestel leida infot, suhelda, töötada ning isegi mõni film või muusikapala endale meelelahutuseks otsida. Internet ise on juba väga lai mõiste, millesse ma hetkel süvitsi ei sukelduks. Pigem alustaks internetis olevate veebilehekülgede kasutatavusest. 

Internet on täis mitmeid erinevaid lehekülgi, kus leidub infot, mis võib olla kasulik kellelegi. Samas leidub ka lehekülgi, mida ei kasutata iga päev mingitel põhjustel. Nendeks põhjusteks võib olla lehekülje kasutatavus ning UX (User experience). Inimesed arvatavasti kasutavad lehekülgi, mis on neile kergesti kasutatavad ning sealt leiab endale vajaliku info kiiresti üles. Järgnevalt toon näite kahest leheküljest, mis erinevad üksteisest kasutatavuse poolest. Alustame halvemast variandist.

A. http://www.arngren.net/ 



Nägu näha, siis vaatepilt pole just kõige meeldivam. See lehekülg on küll aastaid vana, kuid hetkel ma toon näite. 

1. Kasutajal on siin väga raske midagi leida üles. 

2. Kõik pildid ja tekstikastid ei ole joondatud, mis teeb info rohkem kirjuks.

3. Erinevates kohtades on kasutatud erinevaid teksti fonte + värve.

4. Puudub sorteerimine, kuhu oleksid kõik sarnased asjad koondatud, et mugavamalt vaadelda.

Ainuke positiivne asi on search-bar, kuid juhul kui kasutaja selle üles leiab :D .


B. https://www.euronics.ee/



Alguses kohe näha, et homepage on rohkem soliidsem ning mugavam silmale. Kõik müüdavad tehnikaseadmed on sorteeritud oma kategooriatesse, mis laienevad veel täpsemateks alamkategooriateks, kui kasutajal on midagi kindlat vaja leida endale. Samuti on ka firma kontakt nähtaval, et nendega ühendust võtta. Võrreldes eelmisega on sellel leheküljel joondus ka korrektne , s.t. et ükski ikoon ega tekst pole teineteise suhtes rivist väljas.


Sellest õpime, et et pea ülearust informatsiooni kohe esile tooma ning kategoriseerima nad millegi alla, et hoida kasutatavus ning UX positiivne klientide suhtes.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

QuadStick - lahendus tetrapleegiale

 Quadstick on liikumispuudega mõeldud isikule, kes saab selle seadmega arvutit kasutada. See on peamiselt nagu hiire eest, millega saab klik...